شاید همگی به طنز، این جمله که روانشناسان میگویند: “رفتار و عواطف ما ریشه در کودکیمان دارد” را شنیدهایم. در واقع شخصیت ما انعکاسی از کودکی ماست. روانشناسان دورهای طلایی برای کودک و نوجوان در نظر میگیرند که در این دوره رشد ذهن، روان و جسم صورت میگیرد. بیشترین تغییرات و شکلدهی تا ۷ سالگی است. معمولاً صحبت کردن در مورد مشاوره کودک و نوجوان برای والدین ساده نیست و پدر و مادرها دوست ندارند فرزندشان نیاز به مشاوره و درمان داشته باشد. این موضوع باعث میشود که والدین، فرزند خود را نزد درمانگر نبرند و این باعث ایجاد اختلال در بزرگسالی کودک میشود. زیرا درمانهای روانشناسی کودک و نوجوان میتواند زندگی فعلی و آینده کودک را تغییر دهد و باعث رشد و شکوفایی او در آینده شود. نکته مثبت این است که خوشبختانه اختلالات روانی در کودکان و نوجوانان قابل درمان است.
تعریف مشاوره کودک و نوجوان: دورهی کودکی و نوجوانی دوره بسیار حساسی در زندگی فرد است و اگر مشکلی در این دوره بوجود بیاید نباید از آن غفلت کرد و باید هرچه سریعتر به متخصص مراجعه نمود زیرا این مشکلات زمینهساز مشکلات بزرگتر در بزرگسالی میشوند و ممکن است درمان آن سختتر و زمانبرتر باشد. در پاسخ به این پرسش که مشاوره کودک و نوجوان چیست؟ باید بگوییم مشابه مشاوره در بزرگسالان است. یعنی جلسات در فضایی امن برگزار میشود تا در افکار، رفتار و احساسات کودک تغییراتی ایجاد شود. تنها تفاوت بزرگ میان درمان بزرگسالان و کودکدرمانی این است که درمانگر در جلسات کودکدرمانی، باید اطمینان حاصل کند که کودک اتفاقات را به خوبی درک کرده و این حس که تنها نیست در او بوجود آمده باشد.
جلسات مشاوره کودک میتواند تنها با خود کودک، همراه با والدین کودک و یا با بیش از یک خانواده برگزار شود. به طور خلاصه مشاوره کودک نوعی درمان است برای کودکان و نوجوانانی که یک یا چند بیماری روانی دارند و همچنین به نوجوانانی که دچار تروما شدهاند و محیط خانه برای آنها استرسزا میباشد. بسیاری از مسائلی که این کودکان با آنها روبرو هستند تقلیدی از مسائلی است که بزرگسالان در زندگی روزمره خود با آنها روبرو هستند. موضوعات رایجی مثل اضطراب، افسردگی و … در مشاوره کودک، درمانگر مشکلات را به بخشهای قابل کنترل تجزیه میکند و کودک میتواند آنها را بهتر درک کند و با آنها کنار بیاید.