تست شخصیتشناسی، ابزار یا مجموعهای از سوالات است که به منظور ارزیابی ویژگیها، صفات و خصوصیات مختلف شخصیتی افراد مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، این تستها دارای تکنیکهایی هستند که به شناسایی الگوهای صفاتی فرد در موقعیتهای مختلف کمک میکنند. به طور کلی میتوان تستهای شخصیتشناسی را به ۲ دسته اساسی تقسیم کرد:
- تستهای خودگزارشدهی: این آزمونها شامل سوالاتی میشوند که فرد پس از خواندن آنها تصمیم میگیرد که سوالات در مورد او درست هستند یا خیر.
- تستهای فرافکن: این آزمونها شامل اشیا یا سناریوهای مبهم هستند که به آزموندهنده داده میشود و از او میخواهند تا تفسیر خود را در مورد آنها ارائه دهد.
کاربرد آزمونهای شخصیتشناسی
شخصیتشناسی برای اهداف مختلفی انجام میشود که عبارتاند از:
- شناخت بیشتر خود
- آگاهی از نقاط ضعف و نقاط قوت خود
- تشخیص اختلالات روانی
- ارزیابی اثربخشی درمان
- ارزیابی تغییرات شخصیتی فرد
- انتخاب شغل و مسیر شغلی
گاهیاوقات از تستهای شخصیتشناسی در مراجع قانونی برای ارزیابی میزان خطر، صلاحیت و اختلافات مرتبط با حضانت کودک استفاده میکنند. مدرسه، مشاوره ازدواج، مشاوره روابط و آزمون استخدامی دیگر جاهایی هستند که میتوان از این تستها استفاده کرد.
بهترین تست شخصیتشناسی کدام است؟
اینکه کدام یک از تستهای شخصیتشناسی برای شما بهتر هستند، باید توسط روانشناس یا روانپزشک مشخص شود. رفتار برخی از تستها بر ارزیابی ریسک ارتباطی شما تمرکز دارند، اما بعضی دیگر از تستها به بررسی هوش هیجانی و موارد دیگر میپردازند. در ادامه با پنج تست شخصیتشناسی معتبر آشنا میشوید:
- تست شخصیت MBTI
مایرز-بریگز یکی از بهترین تستهای خودگزارشدهی بهشمار میآید و بر اساس نظریه کارل یونگ طراحی شده است. این تست ۸۷ سوال دارد و ویژگی فرد را با استفاده از چهار عملکرد روانشناختی مانند درونگرایی/برونگرایی، حسی/شهودی، منطقی/احساسی و قضاوتگرا/پذیرا مورد بررسی قرار میدهد. این تست به فرد کمک میکند تا علایق، نقاط قوت و ضعف، ترجیحات شغلی و سازگاری با افراد دیگر را به درستی درک کند. - تست شخصیت MMPI
این آزمون برای ارزیابی شخصیت بزرگسالان و آسیبشناسی روانی در ۱۰ مقیاس مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، روانپزشکان از این تست برای تشخیص و درمان اختلالاتی همچون هیستری، افسردگی، پارانویا، هیپوکندریازیس، انحراف سایکوپاتیک، سایکاستنی، اسکیزوفرنی، مردانگی/زنانگی، هیپومانیا و درونگرایی اجتماعی استفاده میکنند. - تست شخصیت PF16 کتل
آزمون ۱۶ عاملی کتل با هدف ارزیابی پیشرفت شغلی، انتخاب کارکنان، مسائل زناشویی و مشاوره انجام میشود. این تست ویژگیهایی همچون انتزاعی بودن، دلهره، تسلط، ثبات عاطفی، سرزندگی، گشودگی به تغییر، کمالگرایی، حریم خصوصی، استدلال، آگاهی از قانون، اتکا به خود، حساسیت، جسارت اجتماعی، تنش، هوشیاری و خونگرمی را در فرد مورد بررسی قرار میدهد. - تست شخصیت DISC
این آزمون با هدف خودآگاهی و بینش بیشتر به ارزیابی رفتار میپردازد و مواردی همچون سلطه، نفوذ، ثبات و وظیفهشناسی را مورد بررسی قرار میدهد. کسبوکارها و سازمانها میتوانند برای تعیین نقاط قوت و ضعف کارکنان و مدیران، تیمسازی، توسعه رهبری، آموزش فروش، خدمات مشتریان و ارتباطات از این تست استفاده کنند. - تست شخصیت لکه جوهر هرمان رورشاخ
یکی از بهترین تستهای شخصیتشناسی فرافکن بهشمار میآید که برای کودکان از پنج سالگی تا بزرگسالان قابل استفاده است. روانشناسان، تست لکه جوهر را با هدف جلوگیری از اختلالات روانی حاد در فرد انجام میدهند. در این تست، یک لکه جوهر به آزموندهنده نشان داده میشود و فرد باید هر چیزی که در تصویر میبیند را برای روانشناس توضیح دهد. دکتر روانشناس بر اساس الگوریتمی که آموزشدیده، درک شرکتکننده از لکه جوهر را تحلیل و تفسیر میکند.
نکات مهم انجام تست شخصیتشناسی
نحوه پاسخدهی به تستهای شخصیتشناسی تاثیر زیادی بر بازتاب دقیق شخصیت شما دارد. از همینرو توصیه میشود هنگام انجام آزمونهای شخصیتشناسی حتما به نکات زیر توجه کنید:
- صادقانه پاسخ دهید
- بیش از حد از جوابهای خنثی مانند “نه موافقم” و “نه مخالفم” استفاده نکنید
- از پاسخهای غیر معمول نترسید
- آرامش خود را حفظ کنید و اولین جوابی که به ذهنتان رسید را ارائه دهید
- دستورالعملهای آزمون را به دقت مطالعه کنید
- نیازی نیست جواب شما ایدهآلترین گزینه باشد؛ بنابراین سعی نکنید آزمون را شکست دهید